Home » Reasoning » IBPS SO Reasoning Practice Set – 2

IBPS SO Reasoning Practice Set – 2

Directions (Q. Nos. 1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V, and W are sitting around a circle facing at the centre. T is second to the left of P and third to the right of V.S. is second to the right of W who is to the immediate right of T. Q is third of the right of U.

  1. In which of the following pairs is the third person sitting between the first and the second persons?

(1) USP

(2) VRU

(3) TQW

(4) None of these

Show Answer

Answer : (4) None of these

2. Who is to the immediate left of T?

(1) Q

(2) W

(3) R

(4) Data inadequate

Show Answer

Answer : (1) Q

Explanation:

Q is the immediate left of T.

3. Who is second to the right of P?

(1) S

(2) V

(3) U

(4) Q

Show Answer

Answer : (3) U

Explanation: U is second to the right of P.

4. What is R’s position with respect to W?

(1) Third to the left

(2) Fourth to the left

(3) Sixth to the right

(4) Fifth to the left

Show Answer

Answer : (1) Third to the left

5. Who is fourth to the left of R?

(1) U

(2) P

(3) S

(4) W

Show Answer

Answer : (2) P

Explanation:

P is fourth to the left of R.

6. In a certain code ARCHIVE is written as DSBGFWJ. How is SYSTEMS written in that code?

(1) TZTSTNE

(2) TZTUTNF

(3) TZTSFNT

(4) RXRSTNF

Show Answer

Answer : (1) TZTSTNF

Explanation:

A  + 1 -> B

R + 1 -> S

C + 1 -> D

H – 1 -> G

I + 1 -> J

V + 1 -> W

E + 1 -> F

Similarly,

S + 1 -> T

Y + 1 -> Z

S + 1 -> T

T – 1 -> S

E + 1 -> F

M + 1 -> N

S + 1 -> T

7. How many meaningful English words can be made with the letters TSFI using  each letter only once in each word?

(1) None

(2) One

(3) Two

(4) Three

Show Answer

Answer : (4) Three

Explanation:

Meaningful words are SIFT, FIST and FITS

8. If ‘R’ denotes ‘divided by; ‘T’ denotes ‘added to’; ‘W’ denotes ‘subtracted from and ‘B’ denotes ‘multiplied by’, then

1 5 W 12 T 8 R 2 B 6 is equal to

(1) 11/12

(2) 3 2/3

(3) 27

(4) 3

Show Answer

Answer : (3) 27

Explanation:

? = 15 W 12 T 8 R 2 B 6 = 15 – 12 + 8 / 2 * 6

= 15 – 12 + 4 * 6 = 15 – 12 + 24 = 27

9. What should come next in the following letter series?

I H G F E D C B A I H G F E D C I H G F E

(1) I

(2) D

(3) B

(4) A

Show Answer

Answer : (1) I

Explanation:

IHGFEDCBA, IHGFEDC, IHGFE, I

10. The positions of how many digits in the number 53269718 will remain unchanged if the digits within the number are rearranged in ascending order?

(1) None

(2) One

(3) Two

(4) Three

Show Answer

Answer : (2) One

Explanation:

Number          5 3 2 6 9 7 1 8

In increasing   1 2 3 5 6 7 8 9

order

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.