Home » Reasoning » IBPS SO Reasoning Practice Set – 1

IBPS SO Reasoning Practice Set – 1

Directions (Q Nos. 01-05) Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organisation working in three departments viz. Personnel, Administration and Marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice f sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order.

D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in Marketing. G does not work in Administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in Administration like football. The one who likes volleyball works in Personnel. None of those who work in Administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

1. Which of the following groups of employee work in Administration department?

(1) EGH

(2) AF

(3) BCD

(4) BGD

Show Answer

Answer : (3) BCD

2. In which department does E work?

(1) Personnel

(2) Marketing

(3) Administration

(4) Data inadequate

Show Answer

Answer : (2) Marketing

3. What is E’s favourite sport?

(1) Cricket

(2) Badminton

(3) Basketball

(4) Lawn Tennis

Show Answer

Answer : (1) Cricket

4. Which of the following combinations of employee department – favourite sport is correct?

(1) E-Administration-Cricket

(2) F-Personnel-Lawn Tennis

(3) H-Marketing-Lawn Tennis

(4) None of the above

Show Answer

Answer : (4) None of the above

5. What is G’s favourite sport?

(1) Cricket

(2) Badminton

(3) Basketball

(4) Lawn Tennis

Show Answer

Answer : (4) Lawn Tennis

Directions (Q Nos. 06-10) Study the following information carefully and answer the given questions.

A word and number, arrangement machine when given an input line of words and numbers rearrange them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input 96 gain 63 forest 38 78 deep house

Step I deep 96 gain 63 forest 38 78 house

Step II deep 38 96 gain 63 forest 78 house

Step III deep 38 forest gain 96 63 78 house

Step IV deep 38 forests 63 gain 96 78 house

Step V deep 38 forests 63 gain 78 96 house

Step VI deep 38 forests 63 gain 78 house 96

and step VI is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

6. Input train 59 47 25 over burden 63 sky

Which of the following steps will be the last but one?

(1) VI

(2) V

(3) IV

(4) VII

Show Answer

Answer : (2) V

Explanation :

Input train 59 47 25 over burden 63 sky

Step I burden train 59 47 25 over 63 sky

Step II burden 25 train 59 47 over 63 sky

Step III burden 25 over train 59 47 63 sky

Step IV burden 25 over 47 train 59 63 sky

Step V burden 25 over 47 sky train 59 63

Step VI burden 25 over 47 sky 59 train 63.

7. Input service 46 58 96 over there desk 15

Which of the following will be step VI

(1) desk 15 over service 46 58 96 there

(2) desk 15 over 46 service there 58 96

(3) desk 15 over 46 service 58 there 96

(4) There will be no such step

Show Answer

Answer : (4) Cannot be determined

Explanation:

Input service 46 58 96 over there desk 15

Step I desk service 46 58 96 over there 15

Step II desk 15 service 46 58 96 over there 15

Step III desk 15 service 46 58 96 over there

Step IV desk 15 over 46 service 58 96 there

Step VI not possible, i.e., no such step is possible

8. Step II of an input is below 12 93 house floor 69 57 task

Which of the following will definitely be the input?

(1) 93 house 69 57 below task floor 12

(2) 93 house below 69 57 task floor 12

(3) 93 house floor 69 57 task below 12

(4) Cannot be determined

Show Answer

Answer : (4) Cannot be determined

9. Step III of an input is ‘art 24 days 83 71 54 star power

Which of the following steps will be the last?

(1) V

(2) VIII

(3) IX

(4) VII

Show Answer

Answer : (4) VII

Explanation:

Step III art 24 day 83 71 54 star power

Step IV art 24 day 54 83 71 star power

Step V art 24 day 54 power 83 71 star

Step VI art 24 day 54 power 71 star 83

10. Step II of an input is cold 17 wave 69 never desk 52 43′.

How many more steps will be required to complete the rearrangement?

(1) Six

(2) Five

(3) Four

(4) Three

Show Answer

Answer : (3) Four

Explanation:

Step II cold 17 wave 69 never desk 52 43

Step III cold 17 desk wave 69 never 52 43

Step IV cold 17 desk 43 wave 69 never 52

Step V cold 17 desk 43 never wave 69 52

Step VI cold 17 desk 43 never 52 wave 69

Hence, four more steps are required.

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.