Home » Practice Set » IBPS SO IT Professional Knowledge Questions and Answers Set -1

IBPS SO IT Professional Knowledge Questions and Answers Set -1

1. Which of the following is not true about RAM?

(a) RAM is a temporary storage area

(b) RAM is the same as hard disk storage

(c) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off

(d) RAM is volatile

Show Answer

Answer : (b) RAM is the same as hard disk storage

2. What do you understand by the rerm ‘booting’?

(a) The process of starting the computer from the power-off position

(b) Connecting the computer of the electric switch

(c) Increasing the memory of the computer

(d) The process of shut down the computer

Show Answer

Answer : (a) The process of starting the computer from the power-off position

3. Device drivers are that

(a) tiny power card to external storage devices

(b) specialists knowing how to maximize the performance of devices

(c) short, special purpose programs

(d) internal part of operating system

Show Answer

Answer : (c) Short, special purpose programs

4. Which super computer could not be defeated by humans?

(a) IBM P4

(b) Deep blue

(c) CrayXMP – 14

(d) Compaq

Show Answer

Answer : (b) Deep blue

5. What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW?

(a) They are the same – just two different terms used by different manufactures

(b) A CD-ROM can be written to and a CD-RW cannot

(c) A CD-RW can be wtitten too, but a CD-ROM can only be read from

(d) A CD-ROM holds more information than a CD-RW

Show Answer

Answer : (c) A CD-RW can be written too, but a CD-ROM can only be read from

6. _____ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers?

(a) Nanoscience

(b) Microelectrodes

(c) Computer Forensics

(d) Artificial Intelligence

Show Answer

Answer : (a) Nanoscience

7. The ______ folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send

(a) drafts

(b) outbox

(c) address book

(d) sent items

Show Answer

Answer : (a)  drafts

8. What should you do as soon as you have successfully created the database and the data dictionary?

(a) Open the database for users to start adding data

(b) Start adding a bunch of tablespaces to allow users to use

(c) Leave it running for a few days to make sure that nothing bad is going to happen

(d) Shut it down and take a cold backup

Show Answer

Answer : (b) Start adding a bunch of tablespaces to allow users to use

9. References to each file of a disk are stored in a

(a) file allocation table

(b) root allocation table

(c) linking directory

(d) root directory

Show Answer

Answer : (b) root allocation table

10. A byte is comprised of

(a) one bit

(b) four bits

(c) eight bits

(d) sixteen bits

Show Answer

Answer : (c) eight bits

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.