Home » Reasoning » IBPS PO REASONING SET – 1

IBPS PO REASONING SET – 1

Eight friends P, Q, R, S, T, V, W and Y are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside.

P, who faces the centre, sits third to the right of V. T, who faces the centre, is not an immediate neighbour of V. Only one person sits between V and W. S sits second to right of Q. Q faces the centre. R is not an immediate neighbour of P.

1. Who sits second to the left of Q?

(a) V

(b) P

(c) T

(d) Y

Show Answer

Answer :(b) P

2. What is the position of T with respect to V?

(a) Fourth to the left

(b) Second to the left

(c) Third to the left

(d) Third to the right

Show Answer

Answer : (c) Third to the left

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(a) R

(b) W

(c) V

(d) S

Show Answer

Answer : (d) S

4. Which of the following will come in place of the question mark based upon the given seating arrangement?

WP TR QW RS?

(a) YT

(b) VY

(c) VQ

(d) PY

Show Answer

Answer : (a) YT

5. Which of the following is true regarding R?

(a) R is an immediate neighbour of V

(b)  R faces the centre

(c) R sits exactly between T and S

(d)  Q sits third to left of R

Show Answer

Answer : (c) R sits exactly between T and S

Answer and Explanation:

Directions (Q. 6 – 13): In each question below are two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer

(a) If only conclusion I follows.

(b) If only conclusion II follows.

(c) If either conclusion I or conclusion II follows.

(d) If neither conclusion I nor conclusion II follows.

(e) If both conclusion I and conclusion II follow.

6 – 7 : Statements : All buildings are houses.

No house is an apartment.

All apartments are flats.

6. Conclusion : I. No flat is a house.

II. No building is an apartment.

Show Answer

Answer : [b] If only conclusion II follows

7. Conclusion : I. All buildings being flats is a possibility.

II. All apartments being buildings is a possibility.

Show Answer

Answer : [a] If only conclusion I follows

8 – 9 : Statements : Some oceans are seas.

All oceans are rivers.

No river is a canal.

8. Conclusion : I. All rivers can never be oceans.

II. All canals being oceans is a possibility.

Show Answer

Answer : [d] If neither conclusion I nor conclusion II follows

9. Conclusion : I. No ocean is a canal.

II. At least some seas are rivers.

10 – 11 : No day is night.

All nights are noon.

Show Answer

Answer : [e] If both conclusion I and conclusion II follow

10. Conclusion : I. No day is noon.

II. No day is an evening.

11. Conclusion : I. No evenings are nights.

II. All days being noon is a possibility.

Show Answer

Answer : [d] If neither conclusion I nor conclusion II follows

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.