Home » English » IBPS PO English Set – 1

IBPS PO English Set – 1

Directions (Q. 1- 5) : Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow?

(A) In fact, according to mainstream economists, it is inevitable economists, it is inevitable and a necessary evil in any economy.

(B) It is thus important for every nation to maintain this reverse of labour force to maintain an optimal level of unemployment.

(c) Unemployment is popularly believed to be an index which measures the economic condition of a nation,

(d) This is because it helps avert inflation by providing a reserve army of labour which keeps wages in check.

(e) The problem, however, only emerges when governments indirectly facilitate unemployment in order to curb inflation through various policies and frameworks, depriving a large population of its fundamental rights.

(f) But contrary to popular belief unemployment is not always disadvantageous to the economy of a state.

1. Which of the following sentences should be the SIXTH (LAST) after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

Show Answer

Answer : (d) E

2. Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Show Answer

Answer : (c) C

3. Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

Show Answer

Answer : (b) B

4. Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) D

(d) F

Show Answer

Answer: (d) F

5. Which of the following sentences should be the THIRD after rearrangement?

(a) A

(b) E

(c) D

(d) F

Show Answer

Answer : (a) A

Directions (Q. 6 – 10) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find but the appropriate word/phrase in each case.

The world is going 6 a deep recession. At such a time, one thing we need in abundance is jobs for the semi-skilled and unskilled. This is the only way in which equal 7 of wealth can take place. The health care industry is 8 poised to occupy this position. The IT industry hires people from the upper-middle strata and rich families, usually engineers 9 the health care industry hires nurses, to the tune of eighty present to the jobs created, from the lower economic strata.

Global health care is $ 4.5 – trillion industry. 10 only to the agro industry. 10 only to the agro industry.

6. (a) past

(b) against

(c) through

(d) across

Show Answer

Answer : (c) through

7. (a) earning

(b) share

(c) venture

(d) distribution

Show Answer

Answer : (d) distribution

8. (a) commonly

(b) ideally

(c) indefinitely

(d) preferably

Show Answer

Answer : (b) ideally

9. (a) whereas

(b) unlike

(c) besides

(d) although

Show Answer

Answer : (a) whereas

10. (a) encouraging

(b) second

(c) lesser

(d) beating

Show Answer

Answer : (b) second

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.