Home » Computer Awareness » IBPS PO Computer Awareness Set – 1

IBPS PO Computer Awareness Set – 1

1. Analog computer is

(a) is a means of communicating with at a low level

(b) a device that operates on data in the form of continuously varying physical quantities

(c) is an algebraic high level language

(d) All of the above

Show Answer

Answer : (b) a device that operates on data in the form of continuously varying physical quantities

2. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term ‘PCs’?

(a) Independent computers for all working staff

(b) Personal Computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

(c) Packed computer system formed by joining together of various computer terminals

(d) Computer manufactured by the pentium company

Show Answer

Answer : (b) Personal Computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

3. A super computer ______

(a) processes data from many (at least 10, 000) users at once

(b) is the fastest and the costliest computer system

(c) is used by large organizations

(d) all (a), (b) and (c)

Show Answer

Answer : (b) is the fastest and the costliest computer system

4. The OMR is able to evaluate only those documents which are printed within ______ position

(a) Marked

(b) Special

(c) Magnetised

(d) Either (a) or (b)

Show Answer

Answer : (a) Marked

5. Line printer speed is specified in terms of:

(a) LPM (Line per minute)

(b) CPM (Character per minute)

(c) DPM

(d) Any of the above

Show Answer

Answer : (b) CPM (Character per minute)

6. What does ‘DOS’ stand for?

(a) Disk Originating System

(b) Dynamic Operating System

(c) Disk Operating System

(d) Default Operating System

Show Answer

Answer : (c) Disk Operating System

7. What do you understand by the term ‘booting’?

(a) The process of starting the computer from the power off position

(b) Connecting the computer to the electric switch

(c) Increasing the memory of the computer

(d) The process of shut down the computer

Show Answer

Answer : (a) The process of starting the computer from the power off position

8. One of the following statements on Internal commands is not true.

(a) At the time of booting, Internal commands are automatically loaded into memory.

(b) Internal commands are executed instantly without referring to the disk.

(c) Internal commands are those that have been built into MS-DOS.

(d) None of the above

Show Answer

Answer : (d) None of the above

9. One of the following on External commands is correct

(a) External commands are stored onto disk in the form of a file

(b) For executing these commands path must be set to DOS directory

(c) For executing external commands they must be first loaded into memory

(d) None of the above

Show Answer

Answer : (d) None of the above

10. FAT stands for

(a) File Activity Table

(b) File Allocation Table

(c) File Access Tape

(d) File Accommodation Table

Show Answer

Answer : (b) File Allocation Table

11. An inter-company network, which used to distribute information, documents files and database, is called as

(a) LAN

(b) Extranet

(c) VAN

(d) MAN

Show Answer

Answer : (b) Extranet

12. Which of the following is not a network device

(a) Router

(b) Switch

(c) Modem

(d) Bridge

Show Answer

Answer : (c) Modem

13. Which of the following is the fastest communication channel

(a) Radio wave

(b) Micro wave

(c) Optical fiber

(d) All are operating at nearly the same propagation speed

Show Answer

Answer : (d) All are operating at nearly the same propagation speed

14. Ethernet, LAN, Token Ring and Token Bus are type of

(a) WAN

(b) Communication Channels

(c) LAN

(d) Physical Medium

Show Answer

Answer : (c) LAN

15. A dialog box is a one

(a) which is a sort of non-screen from where you can fill in the blanks, make selections from lists and choose various combinations of options and settings

(b) in which you can connect to another Internet user and establish a audio and video contact using Microsoft Word

(c) in which you can give verbal commands to Microsoft Word menu

(d) All of the above

Show Answer

Answer : (a) which is a sort of non-screen from where you can fill in the blanks, make selections from lists and choose various combinations of options and settings

16. A letter, memo, proposal or other file that is created using Microsoft Word is called as

(a) Master

(b) Slide

(c) document

(d) worksheet

Show Answer

Answer : (c) document

17. The meaning of double-click is

(a) pushing and releasing the main mouse button twice in rapid succession when the on-tree mouse pointer is positioned over the desired item

(b) appearance of an icon

(c) to take a selection from the document and move it to the clipboard

(d) All of the above

Show Answer

Answer : (a) pushing and releasing the main mouse button twice in rapid succession when the on-tree mouse pointer is positioned over the desired item

18. The term drag and drop means

(a) appearance of an  icon

(b) used for selecting text

(c) to move text or an object by positioning the mouse pointer on the item you want to move, pressing and holding the mouse button to drop the object into its new location

(d) to take a selection from the document and move it to the clipboard

Show Answer

Answer : (c) to move text or an object by positioning the mouse pointer on the item you want to move, pressing and holding the mouse button to drop the object into its new location

19. This is a set of buttons found before options in a dialog box. It is

(a) Radio Buttons

(b) Check Boxes

(c) Button Group

(d) Selection Panel

Show Answer

Answer : (a) Radio Buttons

19. This is a set of buttons found before options in a dialog box. It is

(a) Radio Buttons

(b) Check Boxes

(c) Button Group

(d) Selection Panel

Show Answer

Answer : (a) Radio Buttons

20. A multi-purpose window which opens nearly for everything is

(a) Main desktop

(b) Explore Window

(c) Browser Window

(d) Error Window

Show Answer

Answer : (b) Explore Window

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.