Home » Aptitude » IBPS PO APTITUDE SET – 1

IBPS PO APTITUDE SET – 1

What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following question mark (?) in the following questions?

1. (32.51)2 – (17.45)2 = ?

(a) 750

(b) 850

(c) 680

(d) 820

Show Answer

Answer : (a) 750


Explanation:


? = (32.51)2 – (17.45)2


= ? =  (32.51 + 17.45)


(32.51 – 17.45)


= ? = 49.96 * 15.06


= ? = 50 * 15 = 750


 

2.88.25% of 450 = ? % of 530

(a) 70

(b) 68

(c) 75

(d) 80

Show Answer

Answer : (c) 75

Explanation: 450 * 88.25/100 = 530 * ?/100

= ? * 530 = 450 * 88.25

= ? = 450 * 88.25/530

= ? = 74.93 = 75

3. Square root of 898 * (12.005)2 + ? = 5000

(a) 680

(b) 720

(c) 750

(d) 620

Show Answer

Answer : (a) 680

Explanation:

Square root of 898 * (12.005)2 + ? = 5000

= square root of 900 * (12)2 + ? = 5000

[898 = 900; 12.005 = 12]

= 30 * 144 + ? = 5000

= ? + 4320 = 5000

? = 5000 – 4320 = 680

4. 3745/24.05 * 17.98 = ?

(a) 2860

(b) 2800

(c) 2760

(d) 2720

Show Answer

Answer : (b) 2800

Explanation:

? = 3745/24 * 18

= ? = 156.04 * 18

= ? = 2808.72

= ? = 2800

5. 117.95 * 8.017 * 4.98 = ?

(a) 4670

(b) 4780

(c) 4840

(d) 4720

Show Answer

Answer : (d) 4720

What approximate value will come in place of the questions -mark (?) in following equation?

6. 2/7 of 14/19 of 305 = ?

(a) 75

(b) 64

(c) 56

(d) 78

Show Answer

Answer : (b) 64

Explanation:

? = 2/7 of 14/19 of 305

= 1220/19 = 64.21

= 64

7. 384.996 * 15 * 001 + 44 * 99 = ?

(a) 5280

(b) 5420

(c) 5820

(4) 5480

Show Answer

Answer : (c) 5820

Explanation:

? = 384.996 * 15.001 + 44.99

= 385 * 15 + 45

= 5775 + 45 = 5820

8. (10 * 998)2 * (4 * 001)3 = ?

(a) 7700

(b) 7640

(c) 7600

(d) 7740

Show Answer

Answer : (d) 7740

Explanation:

? = (10.998)2 * (4.001)3

= (11)2 * (4)3

= 121 * 64 = 7744

= 7740

9. (10 * 998)2 * square root of 725 = ?

(a) 3560

(b) 4120

(c) 3720

(d) 3880

Show Answer

Answer : (d) 3880

Explanation:

(d) ? = (12.001)2 * square root of 725

= (12)2 * 27 = 3888

= 3880

10. 4, 5, 13, 40, 104, ?

(a) 229

(b) 308

(c) 315

(d) 241

Show Answer

Answer : (a) 229

Explanation:

(0)2 + 4 = 4

= (0 + 1)2 + 4 = 5

= (1 + 2)2 + 4 = 13

= (3 + 3)2 + 4 = 40

= (6 + 4)2 + 4 = 104

? = (10 + 5)2 + 4

= 225 + 4 = 229

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.