Home » Uncategorized » IBPS Exam General Awareness – 1

IBPS Exam General Awareness – 1

1. Which of the following is the Currency of Bahrain?

(1) Peso

(2) Dinar

(3) Riyal

(4) Baht

Show Answer

Answer : (2) Dinar

2. Which of the following organizations/bodies formulates the rule of international trade among/between the nations?

(1) World Trade Organisation

(2) Asian Development Bank

(3) International Monetary Fund

(4) World Bank

Show Answer

Answer : (1) World Trade Organisation

3. Which of the following services is provided only by the Reserve Bank of India?

(1) Compilation of economic data

(2) Issue of currency notes

(3) Purchase and sale of gold/gold coins

(4) Sale of Demand Drafts

Show Answer

Answer : (2) Issue of currency notes

4. Which of the following Committees/Task force was set up to suggest reforms in Banking Sector?

(1) Task force on Infrastructure

(2) Narasimham Committee

(3) Rajinder Sachar Committee

(4) Swaminathan Committee

Show Answer

Answer : (2) Narasimham Committee

5. Pranab Mukherjee won the Presidential election against

(1) P.A. Sangma

(2) Pratibha Patil

(3) Hamid Ansari

(4) A.P.J. Abdul Kalam

Show Answer

Answer : (1) P.A. Sangma

6. ‘SEBI’ Tightens Consent norm was the headline in some papers/magazines recently. What is the full form of SEBI?

(1) Secured Economy Bureau of India

(2) Small Economy Based Investment

(3) Securities and Exchange Board of India

(4) Severe Ecological Balance and Internet

Show Answer

Answer : (3) Securities and Exchange Board of India

7. Which of the following is the Capital of Australia?

(1) Perth

(2) Sydney

(3) Hobart

(4) Canberra

Show Answer

Answer : (5) Canberra

8. Which of the following nations is not the members of OPEC?

(1) Algeria

(2) Iran

(3) Libya

(4) France

Show Answer

Answer : (4) France

9. Which of the following terms is used in the game of Football?

(1) Baseline

(2) Chop

(3) Back pass

(4) Drop Shot

Show Answer

Answer : (3) Back pass

10. Which of the following is the name of a Patton Tank developed in India?

(1) Agni

(2) Arjun

(3) Shakti

(4) Basant

Show Answer

Answer : (2) Arjun

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.