Home » Reasoning » Reasoning – Direction Set Questions and Answers

Reasoning – Direction Set Questions and Answers

Direction Set Practice Set – I:

1. Deepak starts walking straight towards east. After walking 75 meters, he turns to the left and walks 25 meters straight. Again he turns to the left, walks a distance of 40 meters straight. Again he turns to the left, walks a distance of 40 meters straight, again he turns to the left and walks a distance of 25 meters. How far is he from the straight point?
(a) 5 kilometres West
(b) 5 kilometres North-east
(c) 7 kilometres East
(d) 7 kilometres West

Answer : 5 kilometres North-east

2. A man leaves for his office from his house. He walks towards East. After moving a distance of 20 m, he turns towards South and walks 10 m. Then he walks 35 m towards the West and further 5 m towards the North. He then turns towards East and walks 15 m. What is the straight distance in metres between his initial and final position?

(a) 0
(b) 5
(c) 10
(d) Cannot be determined

Answer : 5

3. Gaurav walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further, he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position?

(a) 20 meters
(b) 30 meters
(c) 50 meters
(d) 60 meters

Answer : 60 metres

4. Radha moves towards South-east a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 m. From here, she moves towards North-west a distance of 7m and finally she moves a distance of 4 m towards East and stood at that point. How far is the starting point from where she stood?
(a) 3 m
(b) 4 m
(c) 10 m
(d) 11 m

Answer : 10 m

5. Gopal starts from his house towards West. After walking a distance of 30 metres, he turned towards right and walked 20 metres. He then turned left and moving a distance of 10 metres, turned to his left again and walked 40 metres. He now turns to the left and walks 5 metres. Finally he turns to his left. In which direction is he walking now?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) South-west

Answer : North

6. A rat runs 20′ towards East and turn to right, runs 10′ and turns to right, run 9′ and again turns to left, runs 5′ and then turns to left, runs 12′ and finally turns to left and runs 6′. Now, which direction is the rat facing?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer : North

7. A girl leaves from her home. She first walks 30 metres in North-west direction and then 30 metres in South-west direction. Next, she walks 30 metres in South-east direction. Finally she turns towards her house. In which direction is she moving?
(a) North-east
(b) North-west
(c) South-east
(d) South-west

Answer : North-east

8. Sanjeev walks 10 metres towards the South. Turning to the left, he walks 20 metres and then moves to his right. After moving a distance of 20 metres, he turns to the right and walks 20 metres. Finally, he turns to the right and moves a distance of 10 metres. How far and in which direction is he from the starting point?
(a) 10 metres North
(b) 20 metres South
(c) 20 metres North
(d) 10 metres South

Answer : 20 metres South

9. Kashish goes 30 metres North, then turns right and walks 40 metres, then again turns right and walks 20 metres,then again turns right and walks 40 metres. How many metres is he from his original position?
(a) 0
(b) 10
(c) 20
(d) 40

Answer: 10

10. I am facing South. I turn right and walk 20 m. Then I turn right again and walk 10 m. Then I turn right again and walk 10 m. Then I turn left and walk 10 m and then turning right walk 20 m.Then I turn right again and walk 60 m. In which direction am I from the starting point?
(a) North
(b) North-west
(c) East
(d) North-east

Answer : North-east

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.