Home » Aptitude » Dena Bank PO Exam Practice Paper – 1 Explanation

Dena Bank PO Exam Practice Paper – 1 Explanation

Solution for Dena Bank PO Exam Practice Paper – 1:

1. Answer : (c) 1887 : 2527

Explanation :

Area of customer transaction room = 23m * 29m = 667 sq.m

Area of branch manager room = 13m * 17m = 221 sq.m

Area of server room = 21m * 13m = 273 sq.m

Area of locker room = 29m * 21m = 609 sq.m

Total cost of wooden flooring = rs [(170 * (667 + 221)]

= Rs (888 * 170)

Total cost of marble flooring :

= Rs [(190 * (182 + 273 + 609)] = rs (190 * 1064)

Required Ratio = 888 * 170 : 1064 * 190 = 1887 : 2527

2. (c) Rs 178790

Explanation :

Area of 4 walls and ceiling of branch managers room

= 2(lh + bh) + lb = 2[17 * 12 + 13 * 12] + 13 * 17

= 941 sq.m

Total cost of renovation = rs 190 * 941 = rs 178790

3. (d) Rs 5280

Explanation :

Total area of bank is 2000 sq.m

Total area of bank to be renovated = 1952 sq.m

Remaining Area = 2000 = 1952 = 48 sq.m

Total cost Remaining Area to be carpeted at the rate of

Rs 110/sq. meter = rs(48 * 110) = rs 5280

4. (b) 2.4%

Explanation :

Percentage area of bank not to be renovated

= Area bank not be renovated / Total area of bank = 48 / 2000 * 100 = 2.4%

5. (a) Rs 229100

Explanaion :

Total cost of hall of customer transcation

= Rs(170* 667) = rs113, 390

Total cost of Locker area = rs(190 * 609) = rs115710

Total cost of customer transcation transcation hall + locker area

= Rs(113390 + 115710) = rs229100

6. (a) Rs210

Let amount of B = rs x

B’s Share without error = B’s ratio / Total ratio * Total Amount

x = 3 / 9 * Total Amount

B’s share after error = B’s new ratio / Total new ratio * Total AMount

x – 40 = 2 / 14 * Total Amount

From equation (1) and (2)

3x = 7(x – 40)

3x – 7x = -280TH

Therefore x = 70

Total Amount = 7(70 – 40) = rs210

7. (c) Either 10 or 11

By options

(a) Either 12 or 13

then ice-creams should not be given atleast 9. This can be rejected.

(b) Either 11 or 12

Ice-cream should be atleast 9. By this combination ic cream gets less than 9.

(c) Either 10 or 11

By giving cookies 10 or 11, we get all the possible consition fulfilled.

(d) the ice-cream distribution can be more than cookies which violates our condition.

Therefore option (c) is the write answer.

8. (c) Rs 36

Rs[(x for first 5 km) + 13 * remaining kms] = Total pay

Rs x + Rs 13 * 182 = Rs 2402

x + 2366 = 2402

x = rs36

9. (a) 80

Explanation :

(a) Let the even consecutive numbers are 2n-2, 2n, 2n + 2

(2n -2) * (2n) * (2n + 2) = 4032

Product of 1st even number third even number = 252

Putting this in equation

252 * 2n = 4032 = n = 8

Numbers are 14, 16, 18

Five times of 2nd number is = 5 * 16 = 80

10. (a) 22 years

Explanation :

(a) Let the 4 members are x1, x2, x3, daughter

Sum of 4 members five years ago

= x1 + x2 + x3 + daughter = 94

After 5 years,

x1 + x2 + x3 + daughter = 114

daughter+daughter in law=92

Daughter = 92 – daughter in law

Put this eqn…(1)

x1 + x2 + x3 + 92 – Daughter in law = 114

x1 + x2 + x3 = 22 + Daughter in law

So,the required difference is 22 years.

11. (d) 99 / 190

Explanation :

(d) No. of ways of getting 2 white balls = 13C2

No. of ways of getting 2 black balls = 7C2

Probability of getting 2 same colour ball

= Probability of 2 white balls or probability of 2 Black balls / Total Number of balls drawn

= 13C2 +7C2 / 20C2 = 13! / 2! * 11! +7! / 2! * 5! / 20! / 18! * 2!

= 13 * 12 * 11! + 7 * 6 * 5! / 2! * 11 ! + 7 * 6 * 5! / 2! * 5! / 20 * 19 * 18! / 18! * 2! = 13 * 12 + 7 * 6 / 20 * 19 * 18! / 18! * 2! = 13 * 12 + 7 * 6 / 20 * 19

= 198 / 380 = 99 / 190

12. (b) X = 86

Explanation :

Marks is subject B = 56% of 150 = 84

Total marks obtained = 54% of Total marks

= 54 / 100 * 450 [Therefore Maximum marks in each subjects is 150]

= 243

Total marks obtained = A + B + C

243 = 73 + 84 + X

X = 86

13. (d) 1173.25 sq. mtr

Explanation :

Area of square = 1444 sq. meters

Side of square = square root of 1444 = 38m

Breadth of Rectangle = 1 / 4 * side of square

= 1/4 * 38 = 9.5 m

Length of Rectangle = 3 * breadth

= 3 * 9.5 = 28.5 m

Area of Rectangle = 270.75 sq.m

Difference in area = 1444 – 270.75

= 1173.25 sq. mtr

14. (e) Rs 13398

A and B radio is 4 : 7

= 4x + 7x = 73689

= 11x = 73689

= x = 6699

Share of A = Rs 26796

Share of B = Rs 46893

Difference = twice of share B – thrice of share A

= 2 * 46893 – 3 * 26796 = Rs 13398

15. (d) = 1 : 5

Explanation :

A + B 1 day’s work = 1 / 20

B + C 1 day’s work = 1 / 30

C + A 1 day’s work = 1 / 40

Adding eqn. (1), (2) and (3)

2 (A + B + C) = 1 / 20 + 1 / 30 + 1 / 40

2 (A + B + C) = 6 + 4 + 3 / 120

= A + B + C 1 day work together = 13 / 240

A’ Alone 1 day’s work = (A + B + C) 12 day’s work – (A + B + C) 12 day’s work – (B + C) 1 day’s work

A = 13 / 240 – 1 / 30 = 13 – 8 / 240 = 5 / 240

Number of days taken by A = 240 / 5 days

C’ Alone 1 day’s work = (A + B + C) 12 day’s work – (A + B) 1′ day’s work

= 13 / 240 – 1 / 20 = 13 – 12 / 240 = 1 / 240

Number of days taken by C = 240 / 1 days

Required Ratio 240 / 5 : 240 / 1

= 1 : 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.