Home » Reasoning » Reasoning: Coding and Decoding Practice Set: 1

Reasoning: Coding and Decoding Practice Set: 1

In these questions, the real alphabets in a word are replaced by certain other alphabets according to a spcific ule to form its code:

1. In a certain code language BREAKDOWN is written as NWODKAERB, How will TRIANGLES be written in that code language?
(1) AIRTGNSEL
(2) SELGWTRIA
(3) AIRTNSELG
(4) SELGNAIRT
Answer : SELGNAIRT
Explanation:
The order of letters has been reversed in the code.

2. In a certain code language AUTHORITY is written as YTUROHTIA. How will DESIGNATE be written in that code language?
(1) ESENGATDI
(2) ESEGNITAD
(3) ESENGITAD
(4) ESNEIGTDA
Answer : ESENGITAD

3. In a certain code language ‘go home now’ is written as ’ho na ja’, ‘come back home’ is written as ‘ja ta ma’ and ‘go and come back’ is written as ‘sa ta ho ma’. How is ‘back’ written in that code language?
(1) ho
(2) ta
(3) ta or ma
(4) Data inadequate
Answer : ta or ma

4. In a certain code DIAMOND is written as EJBNPOE. How is ROUTINE written in that code?
(1) SPVOIJJE
(2) SUPVJOF
(3) SPVUJOF
(4) SPVFOJU
Answer : SPVUJOF
Explanation:
D + 1 = E
I + 1 = J
A + 1 = B
Similarly,
R + 1 = S
O + 1 = P
U + 1 = V
T + 1 = U
I + 1 = J
N + 1 = O
E + 1 = F

5. ‘DA’ is related to ‘IF’ in the same way as ‘NK’ is related to
(1) SP
(2) PS
(3) PR
(4) SR
Answer : SP
Explanation:
D + 5 = I
A + 5 = F
Similarly,
N + 5 = S
K + 5 = P

6. In a certain code language ‘DOME’ is written as ‘8943’ and ‘MEAL’ is written as ‘4321’. What group of letters can be formed for the code ‘38249’?
(1) EOADM
(2) MEDOA
(3) EMDAO
(4) EDAMO
Answer : EDAMO
Explanation:
D = 8
O = 9
M = 4
E = 3
M = 4
E = 3
A = 2
L = 1
Therefore,
3 = E
8 = D
2 = A
4 = M
9 = O

7. In a certain code language ‘tree is very beautiful’ is written as ‘ka na da ta’ and ‘this is strong tree’ is written as ‘na pa sa ka’. How is ‘beautiful’ written in that code language?
(1) da
(2) ta
(3) sa
(4) Data inadequate
Answer : Data inadequate

8. In a certain code ‘GIVE’ is written as ‘51@©’ and ‘FAIL’ is written as % 219’. How is LEAF written in that code?
(1) 5©2%
(2) 9©2%
(3) 9@2%
(4) 9©1%
Answer : 9©2%
Explanation:
G = 5
I = 1
V = @
E = ©
F = %
A = 2
I = 1
L = 9
Therefore,
L = 9
E = ©
A = 2
F = %

9. In a certain code, TERMINAL is written as SDQLJOBM. How is CREDIBLE written in that code?
(1) BQDCJCMF
(2) DSFEJCMF
(3) BQDCHAKD
(4) DSFEHAKD
Answer : BQDCJCMF
Explanation:
T – 1 = S
E – 1 = D
R – 1 = Q
M – 1 = L
I – 1 = J
N + 1 = O
A + 1 = B
L + 1 = M
Similarly,
C – 1 = B
R – 1 = Q
E – 1 = D
D – 1 = C
I + 1 = J
B + 1 = C
L + 1 = M
E + 1 = F

10. In a certain code GUIDE is written as 49132 and BEAM is written as 8257. How is IMAGE written in that code?
(1) 17542
(2) 15742
(3) 27541
(4) 18542
Answer : 17542
Explanation:
G = 4
U = 9
I = 1
D = 3
E = 2
B = 8
E = 2
A = 5
M = 7
Therefore,
I = 1
M = 7
A = 5
G = 4
E = 2

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.