Home » Reasoning » Reasoning: Classification Practice Set: 1 Questions and Answers

Reasoning: Classification Practice Set: 1 Questions and Answers

Classification is one of the important section in Reasoning part. Classification means to assort the item of a given group on the basis of certain common quality they possess and then spot the stranger out:

1. Four of the following five are alike on the basis of their position in English alphabet. Which is the one that does not belong to the group?

(1) WZT
(2) KNH
(3) RUQ
(4) DGA
Answer : R UQ
Explanation:
W + 3 = Z; Z – 6 = T
K + 3 = N; N – 6 = H
D + 3 = G; G – 6 = A
I + 3 = L; L – 6 = F
But
R + 3 = U; U – 4 = Q

2. Four of the following five are alike in a certain way with regard to their position in English alphabet. Which one does not belong to that group?
(1) IJK
(2) ABC
(3) OPQ
(4) VWX
Answer : VWX
Explanation:
In all order groups the first letter is odd numbered letter in the English alphabet:
9 10 11; 1 2 3
I J K; A B C
15 16 17; 5 6 7
O P Q ; E F G
But
22 23 24
V W X

3. Four of the following five are alike in respect to their position in the English alphabet and hence form a group. Which one does not belong to that group?
(1) CFI
(2) UXA
(3) RUX
(4) SVZ
Answer : SVZ
Explanation:
C + 3 = F; F + 3 = I
U + 3 = X; X + 3 = A
R + 3 = U; U + 3 = X
L + 3 = O; O + 3 = R
But,
S + 3 = V; V + 4 = Z

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group with respect to their position in English alphabet. Which is the one that does not belong to the group?
(1) KNR
(2) ADI
(3) CFJ
(4) HKO
Answer : ADI
Explanation:
K + 3 = N; N + 4 = R
C + 3 = F; F + 4 = J
H + 3 = K; K + 4 = O
P + 3 = S; S + 4 = W
But,
A + 3 = D; D + 5 = I

5. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong the group?
(1) WHITE-IWEHT
(2) BLACK-ABKLC
(3) TYPES-PTSYE
(4) ABOUT-OATUB
Answer : ABOUT-OATUB
Explanation:
First Part = Second Part
1st letter = 2nd letter
2nd letter = 5th letter
3rd letter = 1st letter
4th letter = 4th letter
5th letter = 3rd letter

6. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(1) Earth
(2) Saturn
(3) Moon
(4) Sun
Answer : Sun
Explanation:
Sun is the odd one because all others are revolving heavenly bodies while the position of Sun is fixed. Earth, Saturn and Jupiter are planets which revolve round the Sun whereas Moon is a satellite which revolves round the planet, earth.

7. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(1) Earth
(2) Saturn
(3) Moon
(4) Mars
Answer : Moon
Explanation:  Moon is the odd one because all others are planets and Moon is a satellite.

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that
does not belong to that group?
(1) Horse
(2) Dog
(3) Cow
(4) Goat
Answer : Dog
Explanation:
Except Dog, all other animals are herbivores.

9. Four of the following five are alike in a certain way so form a group. Which one does not be long to that group?
(1) Apple
(2) Orange
(3) Papaya
(4) Rose
Answer : Rose
Explanation:
Except Rose all others are fruits. Rose is a type of flower.

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to that group?
(1) Pear
(2) Mango
(3) Radish
(4) Apple
Answer: Radish
Explanation:
Except Radish all others are fruits. Radish is a modified root.

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.