Home » Reasoning » Reasoning – Analogy Questions and Answers

Reasoning – Analogy Questions and Answers

Analogy Practice Set I:

Analogy is a particular relationship is given and another similar relationship has to be identifies from the alternative provided.

1. “Delhi” is related to “India” in the same way as “Pairs” is related to
(1) Germany
(2) England
(3) Canada
(4) France
Answer : France
Explanation:
Delhi is the capital of India. Similarly, Paris is the capital of France.

2. “Baseball” is related to “United States of America: in the same ways “Badminton” is related to
(1) Australia
(2) Canada
(3) Malaysia
(4) China
Answer: Malaysia
Explanation:
Baseball is the National Game of USA and Badminton is the National Game of Malaysia.

3. “Horse” is related to “Mare” in the same way as “Tiger” is related to
(1) Tigris
(2) Tigress
(3) Panther
(4) Cub
Answer : Tigress
Explanation:
Here Male-Female relationship has been shown. Horse is male and its female counter part is Mare. In similar way, Tiger is male and its female counterpart is Tigress.

4. “Stable” is related to “Horse” in the same way as “Den” is related to
(1) Darkness
(2) Lion
(3) Forest
(4) Animal
Answer : Lion
Explanation:
The living place of horse is called stable and that of lion is called den.

5. “Court” is related to “Lawyers” in the same way as “Hospital” is related to
(1) Wards
(2) Beds
(3) Doctors
(4) Patients
Answer : Doctors
Explanation:
Lawyers plead in the court and Doctors practice in the hospital (clinic). Thus, this question is based on worker-working place relationship.

6. “Spade” is related to “dig” in the same way as “Shove” is related to
(1) Carve
(2) Scoop
(3) Grip
(4) Amplify
Answer : Scoop

7. Wax : Candle :: ? : Paper
(1) Tree
(2) Bamboo
(3) Pulp
(4) Wood
Answer: Pulp
Explanation:
Candle is made of wax. Similarly, paper is made from pulp.

8. “Table” is related to “Wood” in the same way as “Almirah” is related to
(1) Store
(2) Furniture
(3) Shelf
(4) Office
Answer : Steel
Explanation:
Table is made up of wood. Similarly, Almirah is made up of steel.

9. “Pedology” is related to “Soil” in the same way as “Petrology” is related to
(1) Rock
(2) Petrol
(3) Fossil
(4) Plants
Answer : Rock
Explanation:
The scientific study of soil is called Pedology. Similarly, the scientific study of rocks is called Petrology.

10. “Ethnology” is related to “Human races” in the same way as “Onomatology” is related to
(1) Reality
(2) Insects
(3) Names
(4) Mountain
Answer : Names
Explanation:
Ethnology is the study of human races. Similarly, Onomatology deals with names.

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.