Home » Reasoning » KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 10

KVB Probationary Officer Exam Practice Paper – 10

 

Directions (1-3): Study the given information carefully and answer the given questions:

A is the mother of B, B is the sister of C, D is the son of C. E is the brother of D. F is the mother of E, G is the granddaughter of A, H has only two children – B and C.

1. How is F related to H?

(a) Son-in-law

(b) Daughter-in-law

(c) Father-in-law

(d) Granddaughter

Show Answer

Answer : (b) Daughter-in-law


Explanation :


(b) F is the daughter – in – law of H


A is the mother of B and C


B is the daughter of A


C is the son of A


F is the wife of C


D and E are sons of C and F


H is the father of B and C


H is the husband of A


2. How is C related to E?

(a) Father

(b) Son

(c) Mother

(d) Cousin brother

Show Answer

Answer : (a) Father


Explanation :


(a) C is the father of E


A is the mother of B and C


B is the daughter of A


C is the son of A


F is the wife of C


D and E are sons of C and F


H is the father of B and C


H is the husband of A


3. Who is the mother of G?

(a) C

(b) B

(c) F

(d) Either B or F

Show Answer

Answer : (d) Either B or F


Explanation :


(d) G is the granddaughter of A. Therefore, either B or F is the mother of G


Directions (4-8): The following questions are based on five three digit numbers given below:

417 758 236 843 625

4. ‘I’ is added to all even digits in all the numbers, in which of the following numbers will the difference between the first and the third digits be more than five?

(a) 843

(b) 417

(c) 625

(d) 758

Show Answer

Answer : (a) 843


Explanation :


417 => 517


758 => 759


236 => 337


843 => 953


625 => 735


953 => 9 – 3 = 6


5. The positions of the first and the third digits of each of the numbers are interchanged. What will be the resultant if first digit of highest number thus formed is divided by the second digit of the lowest number thus formed?

(a) 3

(b) 1.5

(c) 2

(d) 12

Show Answer

Answer : (c) 2


Explanation :


(c) 417 => 714


758 => 857


236 => 632


843 => 348


625 => 526


Highest number => 857


Its first digit => 8


Lowest number => 348


Its second digit => 4


Now, 8 / 4 = 2


6. If in each digit all the numbers are arranged in ascending order within the number, what will be the difference between the lowest and the highest numbers thus formed?

(a) 342

(b) 230

(c) 322

(d) 417

Show Answer

Answer : (d) 417


Explanation :


(d) 417 => 147


758 => 578


236 => 236


843 => 348


625 => 256


Highest number => 578


Lowest number => 147


Required difference = 578 – 147 = 431


7. If ‘5’ is added to the second digit of every odd number and ‘3’ is subtracted from the third digit of every even number, in how many numbers thus formed will the third digit be greater than the second digit?

(a) Four

(b) None

(c) Three

(d) One

Show Answer

Answer : (d) One


Explanation :


417 => 467


758 => 755


236 => 233


843 => 893


625 => 675


8. If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be a sum of all the three digits of the number which is second from the right?

(a) 13

(b) 20

(c) 21

(d) 12

Show Answer

Answer : (b) 20


Explanation :


(b) Ascending order of numbers:


236 < 417 < 625 < 758 < 843


The number which is second from the right => 758


Required sum => 7 + 5 + 8 = 20


Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

M is the sister of Y, Y is the mother of J. J is the husband of D. L is the mother of D. L is married to K. K is the father of Q.

9. How is D related to K?

(a) Niece

(b) Nephew

(c) Daughter

(d) Son

Show Answer

Answer : (c) Daughter


Explanation :


(c) D is the daughter of K.


J is the son of Y.


D is the daughter of L and K


K is the father of D and Q


10. If S is married to Q. then how is S related to L?

(a) Mother-in-Law

(b) Son

(c) Daughter

(d) Daughter in Law

Show Answer

Answer : (d) Daughter in Law


Explanation :


(d) L is the mother of Q.


Q is either husband or wife of S.


Therefore, S is either son-in-law or daughter-in-law of L.


J is the son of Y.


D is the daughter of L and K


K is the father of D and Q


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.